Edzések:

kedd: 17:00-18:30

csütörtök: 17:00-18:30

 Az aikido egy japán eredetű harcművészet, melyet az önvédelemi  ismeretek és a személyiség fejlesztése céljából gyakorolnak. Az  aikido-t egyaránt tanulhatják nők, férfiak és gyermekek.

 Az aikido gyakorlásával együtt jár:

    - Az önvédelmi ismeretek elsajátítása
    - A tudatosság fejlődése
    - Hajlékonyság és koordinációs képességek fejlődése
    - Önbizalom növekedése
    - Koncentráció javulása
    - Stressz kezelési képesség növekedése.


Az Aikido jellemzői

Az aikido egy japán eredetű tradicionális harcművészet. Eredetét és technikai felépítését tekintve a legtöbb hasonlóságot az ugyancsak japán jiu-jitsu néhány ágával és a judoval mutatja.

Viszonylag fiatal harcművészet, magát az elnevezést az 50-es években kapta az alapítótól, Ueshiba Moriheitől

http://hbse.budo.hu/index.php/hu/aikido/10-mi-az-aikido?start=1.

Az aikido nem csupán önvédelmi technikák gyűjteménye, hanem egy oktatási rendszer, mely segít fejleszteni a testet, az egészséget, a szellemet és a lelket is.

Gyakorlásához nem szükséges a fizikai erő, vagy a testi lazaság. Gyakorlójának hosszú távon az életvitele, a gondolkodásmódja is fejlődik. Javítja a koncentrációt és a kitartást, segít az empátia képességének fejlesztésében.

Mozgásvilágát megfigyelve szembeötlik a viszonylagos lágyság és a körkörösség. Magas szintű gyakorlóknál egyfajta játékosság is megfigyelhető a technikák végrehajtása közben. Ez a mozgásvilág tükröződik a szellemi tanításokban is: a direkt, agresszív megoldások helyett bíztat az emberibb, kompromisszumokat kereső konfliktuskezelésre. Fontos, hogy ezt ne keverjük össze a simulékonysággal és a konfliktuskerüléssel, de tulajdonképpen az is egy értelmezési mód.

Az aikido technikák nincsenek szigorúan meghatározva. Alapelvek, alaptechnikák, sőt formagyakorlatok is léteznek, de a technikák
gyakorlásának elsődleges célja megtalálni azt az utat, amelyen az egyén saját testi és szellemi adottságaihoz igazítva tudja alkalmazni ezeket az alapelveket.

Versenyek az aikido-ban nincsenek. Itt nem a másik legyőzése, hanem önmagunk és környezetünk megismerése, testünk és szellemünk csiszolása a cél. A versenyzés magával hozná a súlycsoportokat, a korosztályokat és fokozatosan leszűkítené a "tanításra alkalmas" emberek számát. Az aikido ma szinte bárki számára elérhető, nem szükséges különleges adottság, vagy elhivatottság. Mindenki a maga szintjén, a maga tempójában fejlődik.

A tudás kipróbálásának azért létezik két kontrollált módja is. Időnként, ha felkérnek rá, tartunk bemutatókat. Ilyenkor az edzésen gyakorolt technikák közül kiválasztjuk a látványosabbakat, szórakoztatóbbakat. A támadások keményebbek a technikák dinamikusabbak lesznek, előkerülnek az edzéseken ritkábban gyakorolt kombinációk és fegyveres gyakorlatok. Természetesen még mindig ugyanazon alapelvek szerint történik a végrehajtás, mint normál edzéseken. Sőt, a bemutatott technikák általában ezeket az
alapelveket hangsúlyosabban is szemléltetik.

Másik módszer a megmérettetésre az övvizsga. Az aikido oktatási rendszere kyu és dan fokozatokból épül fel. A fokozatok megszerzésének általános módja a vizsga. Ezeken a vizsgákon a véletlenszerűen összeállított párok a bizottság irányításával bemutatják a kért technikákat. Az egyre magasabb szintű vizsgákon egyre bonyolultabb technikák, illetve egyre
bonyolultabb végrehajtási módok, támadások kerülnek elő. A földharc technikák, az ütések, vágások, rúgások, fegyveres támadások, hátulról, vagy egyszerre több irányból érkező támadások mind fokozatosan belekerülnek a kért anyagba.

A tanulás legáltalánosabb módja a megtapasztalás és az élmény újra teremtése.

Az edzéseken az oktató bemutatja azokat a gyakorlatokat, amelyek segítségével a tanuló át élheti a technikák kivitelezésének élményét, érzését. Rövid magyarázatokkal ezek működését is megvilágítja.   Ahogy a tanuló fejlődik, egyre finomabb mozdulatok tud végre hajtani.
Egyre mélyebb tapasztalatokat él meg és később már-már "varázslatnak" tűnő mozdulatokra is képessé válik.  Ez a módszer, mivel nagyon erős belső kontrollt igényel, nagyon jól fejleszti a megfigyelést és mozgáskoordinációs képességet.

Az edzéseken többféle formában történik a gyakorlás. Legtöbbször pusztakézzel végrehajtható páros technikák fordulnak elő, de előkerül a három alapfegyver: a jo a bokken és a tanto használata is. A fegyverekkel történő gyakorlás kiegészíti és kiemeli a pusztakezes technikák részleteit.

Karászi Sándor
Tel: 30/587-5943
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © Dunaharaszti Rendezvényház. 2018.
Készítette: Whitecomp